Yenilenebilir Enerji Üretiminde Yeni Gelişmeler
Dünyada enerji üretiminde yenilenebilir kaynakların önemi artıyor. Güneş, rüzgar, hidroelektrik ve dalga enerjisi gibi kaynaklar, geleneksel enerji üretimine alternatif sunuyor. Bu nedenle, “alternatif enerji kaynakları” olarak da adlandırılıyorlar. Bu enerji kaynaklarının, geleneksel kaynaklarla yer değiştirmesi mümkün olabilir.
Güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların yanı sıra, yeni alternatif kaynaklar da geliştiriliyor. Doğaya zarar vermeden enerji üretme çabaları devam ediyor. Örneğin, Kanada’da Hydrostor adlı şirket, su altı balonları ile elektrik üretmeyi test ediyor. Ontario Gölü’nde kurulan tesis, su altında bulunan boru hatlarıyla altı balon aracılığıyla elektrik üretiyor.
Japonya’dan bir örnek daha var. Japon bilim insanları, kablo kullanmadan 1.8 kilovatlık enerjiyi 55 metre uzaklığa mikrodalga ile aktarmayı başardı. Bu teknoloji, gelecekte uzayda kurulacak güneş panellerinden elde edilen temiz enerjinin dünyaya aktarılmasını hedefliyor. Güneş ışığı enerjisinin mikrodalga aktarıcı uydular aracılığıyla dünyaya iletilmesi planlanıyor. Uzayda güneş enerjisi panelleri kurmanın, dünyada kurulmasına göre birçok avantajı var. En önemlisi, hava koşulları ve günün aydınlık saatleri gibi faktörler düşünülmeden 24 saat boyunca enerji toplanabiliyor.
Rüzgar türbinleri gibi yenilenebilir enerji üretim sistemleri dünya genelinde hızla yayılırken, Alaska Enerji Kurumu tarafından desteklenen BAT-Buoyant Airborne Turbine (Havada Asılı Rüzgar Santrali) projesi ortaya çıktı. Bu yüksek irtifalı rüzgar türbini, çeşitli alanlarda enerji sağlayabilecek taşınabilir bir kaynak olarak tasarlandı. Daha yüksek irtifalardaki rüzgar akımlarından enerji üretebilme yeteneği, sıradan türbinlerden farkını ortaya koyuyor.
Google da enerji üretimine ilgi gösteriyor. Google’ın projelerinden biri, uçan rüzgar türbinlerini denemek. Başarılı olması durumunda, küçük kasabaların veya endüstriyel tesislerin enerji ihtiyaçlarını insansız türbin uçaklarla karşılayabilecek. Bu yeni türbinler çevre dostu ve yakın zamanda devreye alınacak.